De omgeving

Bergen is meer dan 1000 jaar oud. Rondom de Ruïnekerk uit de vijftiende eeuw is de dorpskern ontstaan. Bergen en Bergen aan Zee staan niet alleen bekend om de natuur, maar ook vanwege het feit dat tal van schrijvers en beeldend kunstenaars er hun inspiratie hebben gevonden. Ook vandaag de dag draagt Bergen nog de eretitel ‘kunstdorp’, door de talrijke galerieën, tentoonstellingen, kunstmarkten, musea en muziekuitvoeringen.

In de zomer vinden artistieke markten plaats rondom de Ruïnekerk. Vermaard is ook de zogenaamde Kunsttiendaagse, in oktober, een reeks van veilingen, tentoonstellingen en optredens.

Het centrum van Bergen wordt gekenmerkt door de vele gezellige terrasjes, restaurants, cafés en een bijzonder winkelaanbod. Vooral ‘s zomers, maar ook buiten het hoogseizoen is het er gezellig druk. Bergen biedt naast strandvermaak in Bergen aan Zee en wandel- en fietsplezier in de bossen en duinen ook zwem- en sportfaciliteiten in de Beeck, een overdekt complex aan de rand van het dorp.

De drie Egmonden zijn het hele jaar aantrekkelijk zowel voor sportieve buitenmensen als voor bezoekers die houden van rust, schoonheid, cultuur en historie. In Egmond Binnen trekt de abdij bezoekers van heinde en verre. En in de prachtige historische kern van Egmond aan den Hoef liggen de fundamenten van wat ooit de schoonste en grootste burcht was van Holland.

Egmond aan Zee heeft een geschiedenis als vissersplaatsje, dat begin 19e eeuw steeds meer veranderde in een heerlijke plek om vakantie te komen vieren. Het is nog altijd een gezellige familiebadplaats waar jong en oud zich thuis voelt, waar het levendig is, maar de rust van de natuur altijd dichtbij.

De stad Alkmaar ligt op zo’n 5 km afstand. Vaar door de grachtjes en bekijk de monumentale grachtenpanden. Breng een bezoek aan de Alkmaarse kaasmarkt, elke vrijdagochtend vanaf de eerste vrijdag in april tot en met de eerste vrijdag in september. Tijd: 10:00 tot 12:30 uur. (Locatie: Waagplein.)